Hiacyntus to łaciński odpowiednik imienia Jacek – tak miał na imię pierwszy polski dominikanin. To św. Jacek w 1226 roku założył nasz klasztor w Sandomierzu, jako drugą po Krakowie fundację dominikańską w Polsce.
Na ten rok z owoców szczepu Solaris przygotowaliśmy wytrawne wino Hiacyntus. Charakteryzuje się ono słomkową barwą z zielonymi refleksami, aromatem owoców cytrusowych z nutą jaśminu i smakiem pomelo z przyjemną kwasowością i długim finiszem.
Naszą pracę w winnicy, a później w winiarni wieńczy proces zamykania wina w butelkę. Od tego momentu zaczyna się kolejny proces, który nie byłby możliwy bez wytężonej pracy kilku cudownych osób.
Chcemy przede wszystkim podziękować Justynie Czyżak za cierpliwość i piękne, wciąż ewoluujące projekty etykiet Winnicy Świetego Jakuba. Bartoszowi Krügerowi wraz z Ekipą drukarni Krüger Plus za ciągłe przekonywanie nas, że papier to siła (sic!) i ekspresowe działanie, wtedy kiedy jest to konieczne. Panu Jarosławowi Janikowi, reprezentującemu Antalis Polska, za nieustanną pomoc w doborze surowców. Pani Katarzynie Błażejewskiej z Ekipą drukarni Unilogo, za dobry początek współpracy i za robienie rzeczy niemożliwych, które zakrzywiają czas i przestrzeń.
Dziękujemy wielu osobom, które nam na codzień doradzają i wspierają nas w pracy.