
Początki
W 1226 roku w Sandomierzu zostaje założony przez św. Jacka Odrowąża klasztor dominikanów. Wraz z innymi braćmi przybył on z Włoch, skąd jak głosi legenda, przywiózł ze sobą nieznaną w Polsce odmianę orzecha włoskiego, która doskonale przyjęła się na sandomierskich ziemiach. Dużej wielkości owoce orzecha aż do dziś nazywane są na tę pamiątkę Jackami. Nie tylko ta roślina bardzo dobrze zadomowiła się na tym terenie. Sprzyjający klimat oraz zaangażowanie braci szybko doprowadziły do rozkwitu winnic. Włoski model uprawy winorośli był dla nich odniesieniem. Początkowo wino wytwarzane było dla własnych potrzeb liturgicznych, jednak już dwanaście lat po jej otwarciu, otrzymała ona certyfikat książęcy na produkcję i sprzedaż wina w całej Europie. Niestety ze względu na zmiany klimatyczne oraz zawirowania historyczne wraz z kasatą naszego klasztoru po Powstaniu Styczniowym w 1864 roku zostaje zamknięta również winnica.
Dopiero w 2001 roku Dominikanie przybywają z powrotem do Sandomierza, a w 2012 przywracają do życia Winnicę Świętego Jakuba. To był nasz drugi początek.
Pasja
Tym, co łączy nas z braćmi, którzy tworzyli winnicę przez te wszystkie wieki, jest nie tylko powołanie dominikańskie, ale również pasja i zaangażowanie w proces powstawania kolejnych wyjątkowych win. Osiem wieków tradycji tworzenia wina rodzi zobowiązania.
Manufaktura
Pomimo, iż tradycja winnicy sięga czasów średniowiecza, w chwili obecnej jesteśmy małą manufakturą, winnicą, która dopiero zaczyna się kształtować i rozwijać swoje skrzydła. Cały proces powstawania wina oparty jest na pracy naszych rąk oraz na doświadczeniu, które zdobywamy każdego dnia.
Dominikanie Sandomierz
Nasza historia

Kościół św. Jakuba
Książę Henryk Sandomierski, po powrocie z wyprawy krzyżowej do Ziemi Świętej, funduje pierwotny kościół św. Jakuba Apostoła jako punkt startowy pielgrzymowania do Santiago de Compostela.
Druga połowa XII wieku

przybycie dominikanów
Dominikanie przybywają z Krakowa. Na Wzgórzu Staromiejskim przy podniszczonym sandomierskim kościele św. Jakuba Apostoła zakładają historycznie drugi klasztor na ziemiach polskich.
Na terenie przyklasztornym powstaje winnica, w której początkowo wytwarzane jest tylko wino mszalne. Pierwszy krzew winorośli mógł zasadzić sam św. Jacek Odrowąż.
1226

certyfikat książęcy
Książę sandomierski nadaje dominikanom przywilej produkcji i handlu klasztornym winem na terenie całej Europy.
1238

najazd tatarski
Najazd tatarski niszczy gród sandomierski i doprowadza do wymordowania dominikanów z klasztoru św. Jakuba.
1260

drugi klasztor
Po zniszczeniach spowodowanych najazdami tatarskimi książę Leszek Czarny na nowo lokuje miasto na sąsiednim wzgórzu. Dominikanie otrzymują tam skrawek ziemi i rozpoczynają budowę drugiego sandomierskiego klasztoru.
1286

dzwon piotr
W dzwonnicy-wieży obronnej dobudowanej do kościoła św. Jakuba rozbrzmiewa wczesnogotycki dzwon Piotr. Na chwilę obecną jest to najstarszy zachowany dzwon w Polsce.
Ufundował go (prawdopodobnie) książę Władysław Łokietek, zabiegający u papieża, następcy św. Piotra, o koronację (1320 rok). Dzwon Piotr (łac. campana Petrus) - jako wotum złożone papieżowi - mógł się zatem przyczynić do zjednoczenia królestwa polskiego po rozbiciu dzielnicowym.
1314

dzwon przeorski
Na dzwonnicy rozbrzmiewa głos wczesnogotyckiego dzwonu Jan, zwanego przeorskim. Prawdopodobnie ufundowała go święta Królowa Jadwiga, która wspierała finansowo odbudowę podniszczonego klasztoru św. Jakuba. Królowa zwykła modlić się w dominikańskim kościele, do którego z królewskiego zamku wędrowała przez wąwóz nazwany później jej imieniem.
1389

rozwój klasztorów
Dominikański klasztor św. Marii Magdaleny, położony blisko południowej pierzei sandomierskiego rynku usamodzielnia się. Jako konwent staje się niezależny od macierzystego klasztoru św. Jakuba. Oba dominikańskie klasztory uprawiają winnice na terenie miasta oraz w okolicy.
1458

najazd szwedzki
Najazd szwedzki i siedmiogrodzki pustoszą miasto. W klasztorze św. Jakuba ginie sędziwy o. Augustyn Rogala. Winiarstwo sandomierskie stopniowo podupada. Ochłodzenie klimatu przyspiesza likwidację profesjonalnego winiarstwa. Pod koniec stulecia przy klasztorze św. Jakuba pozostaje jedynie niewielka uprawa winnej latorośli.
1655-1657

zamknięcie klasztoru
Likwidacja klasztoru św. Marii Magdaleny. Dominikanie przenoszą się do klasztoru św. Jakuba. Do kościoła św. Jakuba trafia obraz Matki Bożej Różańcowej.
W Rzymie papież Pius VII przeprowadza beatyfikację Męczenników Sandomierskich - Sadoka i jego 48 współbraci dominikanów z klasztoru św. Jakuba.
1807

kasata zakonu
Władze carskiej Rosji przeprowadzają kasatę klasztoru św. Jakuba w ramach represji po powstaniu styczniowym. Dominikanie przenoszą się do klasztoru w pobliskim Klimontowie.
1864

remont kościoła
Przywrócenie romańskiego charakteru kościołowi św. Jakuba (reromanizacja) pod kierunkiem architekta Jarosława Wojciechowskiego. Początki nowatorskiej sztuki konserwatorskiej na ziemiach polskich.
1905-1915

powrót dominikanów
Powrót dominikanów do klasztoru i kościoła św. Jakuba Apostoła w Sandomierzu.
2001

przywrócenie klasztoru
Oficjalne odnowienie klasztoru przez generała Zakonu Braci Kaznodziejów (dominikanów), o. Carlosa Azprioza Costę OP.
2003

reaktywacja winnicy
Początek odnowy klasztornej winnicy - przy udziale Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego, Urzędu Miasta, Wyższej Szkoły Humanistyczno-Przyrodniczej.
Teren około 10 arów obsadzono odmianami: Bianka, Alden, Einset Seedless, Seyve Villard, Muscat Odeskij, Iza, Konkord Rosyjski, Aurora i Rondo.
2012

nowe nasadzenia
Nowe nasadzenia winorośli w ramach programu z Funduszy Szwajcarskich - odmiany: (białe) Solaris, Hibernal, Johanniter, Muscat Ottonel; (czerwone) Regent, Zweigelt, Cabernet Cortis, Monarch.
2015-2016

rejestracja winnicy
Oficjalna rejestracja Winnicy św. Jakuba i uczestnictwo w Święcie Młodego Wina, organizowanym przez Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy.
2017

kolejne nasadzenia
Nowe nasadzenia - odmiana Seyval Blanc. Obszar zbiorów w winnicy powiększa się do 57 arów.
2018

powiększenie winnicy
Kolejne nasadzenia - odmiany Cabernet Sauvignon, Chardonnay oraz Seyval Blanc i Zwiegelt.
2019

założenie spółki
W 2020 roku Winnica Świętego Jakuba została oficjalnie zatwierdzona jako spółka z o. o.
2020

dalszy rozwój
W 2021 nasze wytrawne białe wino Dominicus otrzymało brązowy medal na VIII Konkursie Polskich Win, a różowa półsłodka Rosa de Lima otrzymała srebrny medal na konkursie Carpatia Vini w Komborni.
2021

nowe kierunki
Rok 2022 to nowe kierunki dla naszej winnicy: pierwsze beczkowane białe wino Hernicus i pierwsze rotlingi (wspólna fermentacja białych i czerwonych odmian): Martinus i Bartholomeus.
2022

nowe wina
Pierwsze wina z młodych nasadzeń szczepów szlachetnych: pomarańczowa Maria Magdalena z Chardonnay.
2023

nowe nasadzenia
Dosadzenie krzewów ze szczepów Muscat Ottonel (500 szt.), Zweigelt (100 szt.) i Cabernet Cortis (50 szt.).