Najwyższy czas, aby opowiedzieć o Iacobusie. Wino to, podobnie jak Gaudete, o którym pisaliśmy we wcześniejszym wpisie, produkujemy w naszej winnicy od 3 lat. Termin, w jakim go rozlewamy, nie jest przypadkowy, otóż związany jest on ściśle z datą Uroczystości Świętego Jakuba.
Iacobus jest winem wytwarzanym z czystego szczepu o nazwie: Zweigelt. Szczep ten daje wina porównywane z włoskim dolcetto czy kalifornijskim zinfandelem. Dzięki niemu, otrzymaliśmy wino wytrawne, o głębokiej rubinowej barwie. W aromacie Iacobus posiada mocno wyczuwalne czerwone, leśne owoce, z akcentem świeżej wiśni oraz nutami wanilii. Jego smak jest bardzo świeży, mocno owocowy z delikatnie wyczuwalnymi taninami, złagodzonymi dębową beczką.
Iacobus świetnie sprawdzi się z makaronami oraz potrawami z drobiu. Jest także mile widzianym towarzyszem serów długodojrzewających.
Na koniec jeszcze kilka słów o prezencji Iacobusa. Na butelce, oprócz etykiety (po raz pierwszy przy nazwie wina umieściliśmy również nazwę szczepu), możecie zauważyć dodatkowe oznaczenie z jubileuszowym logo. Chcieliśmy w ten sposób szczególnie podkreślić rozpoczęty 1 stycznia 2021 Jubileuszowy Rok Jakubowy.
W tym roku rozlaliśmy 294 butelki Iacobusa.
W naszym Bistro jego degustacja będzie możliwa już tylko do końca tygodnia. Zapraszamy!